'Menagerie' / Zorgcentrum Swinhove Zwijndrecht / 1999

Achter de hoofdingang van Zorgcentrum Swinhove te Zwijndrecht, in de oksel van de hoogbouw, ligt een binnenplaats die bij mooi weer door bewoners en verzorgenden gebruikt wordt. In het midden van deze patio staat een klein kioskachtig huisje. Langs de gevelwanden van de patio staat een rij kort gesnoeide robinia's. De stammen van de bomen zijn witgekalkt. Het huisje bestaat uit een aantal, aan elkaar geschakelde, vitrines en etalages. Iedere zijde heeft andere gezichtspunten en doorkijkjes. De vitrines zijn gevuld met objecten, afkomstig uit de natuurlijke historie. Opgezette dieren, lianen, fossielen, schelpen en Afrikaanse beelden staan in een ongewone zetting en reageren op elkaar. Een bevroren scène als een 'tableau vivant'. Een wunderkammer waar een onzinnig verhaal verteld wordt. Talloze gedachten en reminiscenties zijn mogelijk en zullen bij iedere aanschouwer anders zijn.
 
Afmeting: 275 x 225 x 225 cm. hoog.
Materiaal: 9 Robinia's, kersenhout, zink, glas, stenen, fossielen, schelpen, geprepareerde dieren en diverse vervaardigde objecten.
De vormgeving van het huisje is samen met Frank Halmans ontwikkelt. De kleding van aap en hond is ontworpen en vervaardigd door Martine Le Gouaïl. Het huisje is gebouwd en geplaatst door Firma Woodworks.
Opdrachtgever: Zorgcentrum Swinhove, Mondriaanstichting.
top ‘Menagerie’ op de patio ‘Menagerie’ op de patio ‘Menagerie’ op de patio Detail van de inhoud van ‘Menagerie’ Detail van de inhoud van ‘Menagerie’ ‘Menagerie’ op de patio in de avond ‘Menagerie’ op de patio, nachtsituatie ‘Menagerie’ op de patio, nachtsituatie ‘Menagerie’ opde patio, nachtstiuatie
peter van der heijden
 
To see my work
Please visit my site on Ipad or desktop.
Peter van der Heijden
Prinseneiland 5e
1013 LL Amsterdam
t: +31(0)20 638721
m: +31(0)6 13084911
e: pete.heijden@planet.nl